Uputstvo

Važno: Zbog izmena na sajtu koje se odnose na plejer koji reprodukuje strimove koji idu preko http protokola, molimo Vas da izbrišete keš i „kolačiće” i osvežite stranicu ukoliko radio-stanica čiji se plejer otvara u novom prozoru ne radi.

Kratko uputstvo za brisanje keša u Google Chrome (Android)

U Google Chrome-u na Androidu idite na meni u gornjem desnom uglu (tri tačke), zatim na Podešavanja (Settings) > Privatnost i bezbednost (Privacy and security), a zatim Očisti podatke pretraživanja (Clear browsing data), izaberite Sve vreme (All time), ispod označite kolačiće (cookies) – nije obavezno i Keširane slike i datoteke (Cashed images and files) i potvrdite na Očisti podatke (Clear data). Zatim ponovo učitajte glavnu stranicu za radio (ne otvoreni plejer, on više ne radi jer Chrome blokira http protokol). Ako ste sve uradilo kako treba otvoriće se nova stranica sa plejerom.

Google Chrome od verzije 117, kao i ostali veb-pregledači zasnovani na Chromium-u, uopšte ne dozvoljavaju http sadržaj na https sajtu. Do sada je http plejer, na zasebnoj iskačućoj http stranici, mogao da reprodukuje http strimove. Međutim, veb-pregledači tu stranicu sada automatski redirektuju na https i onda dolazi do blokiranja http strima.

Nažalost, za ovakav problem ne postoji adekvatno zaobilazno rešenje. Jedini način jeste da se samo strim otvara u novom prozoru (verovatno će tako i biti za neke radio-stanice), ali tada nemamo povratnu informaciju da li takav strim radi ili ne.

Jedino pravo i najbolje rešenje jeste da radio-stanice konačno pređu na normalne https strimove i time svim slušaocima omoguće nesmetano slušanje bilo gde i bilo kada, bez obzira na veb-pregledač, verziju, portal itd.

Molimo Vas da putem obrasca za kontakt prijavite ako takve radio-stanice ne rade. Prepoznaćete ih po plavom dugmetu s nazivom „Slušaj u novom prozoru”.

Staro obaveštenje koje još važi za neke veb-pregledače

Google Chrome od verzije 81 u potpunosti blokira http sadržaj na https sajtu.

Pošto mnoge radio-stanice još nisu prešle na https stream, mi smo prinuđeni da se prilagodimo novonastaloj situaciji. To znači da će se sve radio-stanice koje nemaju https stream moći slušati u novom prozoru.

Nadamo se da će uskoro sve radio-stanice preći na https stream.

Hvala svima na razumevanju.

NAPOMENA 1: Radio-stanice se ne pokreću automatski, kliknite/dodirnite Play.
Kad kliknete/dodirnete Play potrebno je od 0 do 10-ak sekundi da radio-stanica počne svirati (zbog provere ispravnosti strima). Hvala na strpljenju.

NAPOMENA 2: Ukoliko ste ranije posećivali ovaj sajt, a neki stream i dalje ne radi, preporučujemo da izbrišete keš u veb-pregledaču ili pokušajte da osvežite stranicu. Ukoliko to ne uradite moguće je da će vam veb-pregledač i dalje nuditi stari stream (koji je keširan u veb-pregledaču na Vašem uređaju). Brisanje keša u veb-pregledaču se svakako preporučuje, s vremena na vreme.

Molimo Vas da imate u vidu sledeće:

  • Radio-stanica može biti privremeno nedostupna ako je dostignut maksimalan ukupan broj slušalaca u istom trenutku
  • Može biti privremeno nedostupna usled pada streaming servera (usled nekog tehničkog problema)
  • Neki Android veb-pregledači ne podržavaju sve audio formate – probajte Google Chrome, Firefox
  • Korišćenje blokatora za skripta, reklame i sl. teorijski može uticati na funkcionalnost plejera
  • Neke radio-stanice imaju potpuno ispravan i važeći stream, ali iz nekog razloga imaju prekide u radu na kraći ili duži period
  • Neke radio-stanice koriste besplatne striming servise koji imaju neke mane i ograničenja. Te stanice češće od ostalih imaju problema sa dostupnošću.

Mogućnost slušanja (ukoliko je stream ispravan) i vreme startovanja zavise od audio formata u kom se emituje radio (mp3, aac, ogg…), kao i od vrste uređaja koji koristite (kompjuter, pametni telefon, tablet), verzije operativnog sistema (Windows 10, 8.1, 7, XP; iOS; Linux) i verzije web pregledača (Google Chrome, Firefox, Safari, Opera, Brave, Vivaldi, Microsoft Edge).

Nažalost, ne podržavaju svi uređaji, operativni sistemi i web pregledači sve audio formate. (Ovde je reč isključivo o mogućnosti slušanja preko web pregledača, ne mislimo na desktop plejere i druge aplikacije.)

Radio-stanice koje emituju u Windows Media formatu (WMA) nije moguće slušati u web pregledaču.

Naša preporuka za veb-pregledač: Google Chrome. Uvek koristite najnovije dostupne verzije, ukoliko je to moguće.

Problem može biti i ukoliko koristite neki od starih operativnih sistema, pa samim tim i zastarele pregledače, koji ne podržavaju najnovije veb-standarde.

Ostale napomene

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa slušanjem na našem portalu, slobodno nas kontaktirajte na Telegramu ili preko obrasca za kontakt. Tu smo da pomognemo i otklonimo bilo kakvu nedoumicu.
U tom slučaju navedite koji uređaj koristite, operativni sistem, veb-pregledač i sl.

Ukoliko neka stanica ne može da se sluša na našem portalu, a Vi imate informaciju da radi, molimo Vas da nam prosledite tu informaciju.
Hvala unapred.

Uputstvo je poslednji put ažurirano 14. 10. 2023. godine

Napomena: U narednom periodu će biti novih izmena.

Reklama / Advertisement