Učitavanje...

Uputstvo

VAŽNO: Google Chrome problem sa miksovanim sadržajem

UzivoRadio.NET koristi HTTPS (bezbedni) protokol, a streaming adrese za radio stanice (u 99.99% slučajeva) koriste HTTP (nebezbedni) protokol. Pojednostavljeno rečeno, ako se na istoj strani učitava i jedan i drugi sadržaj to se onda zove miksovani sadržaj.

Google Chrome nije pravio veće probleme sa miksovanim sadržajem sve do verzije 80 (učitavanje je bilo normalno, s tim da je nakon učitavanja HTTP sadržaja HTTPS stranicu automatski označavao kao nepotpuno bezbednu).

Međutim, od verzije 80 Google Chrome je rešio da promeni pravila u cilju veće bezbednosti na internetu pa automatski blokira miksovani sadržaj, tj. blokira sve HTTP zahteve na svim sajtovima koji idu preko HTTPS protokola.

Rešenje

Da biste i dalje slušali radio stanice preko Google Chrome-a potrebno je da omogućite učitavanje nebezbednog sadržaja (insecure content).

Kliknite na katanac ispred https://www.uzivoradio.net u address baru, a zatim na Site settings (podešavanje sajta).

Na novootvorenoj stranici skrolujte do dna i pod „Insecure content“ (Nebezbedni sadržaj) podesite na „Allow“ (Dozvoli), zatvorite taj tab, osvežite stranicu za radio koji želite da slušate i kliknite na Play.

NAPOMENA: Podešavanje iznad nije moguće na Google Chrome za Android, zato što još ne postoji opcija da se odblokira nebezbedni sadržaj.

Na Androidu preporučujemo da koristite neki drugi web pregledač, verovatno je Mozilla Firefox najbolja opcija, mada zasad i ostali rade dobro.

Uskoro će i ostali web pregledači slediti ovaj potez Google-a. Podešavanje će biti isto ili veoma slično. Zasad, na ostalim web pregledačima nije blokiran miksovani sadržaj.

Doći će vreme kada će Google Chrome (a verovatno i ostali web pregledači) potpuno blokirati miksovani sadržaj.

Ali nadajmo se i da će streaming servisi uskoro preći na HTTPS protokol i problema više neće biti.

NAPOMENA: Radio stanice se ne pokreću automatski, kliknite Play.

Kad kliknete na Play potrebno je od 0 do 20-ak sekundi da radio stanica počne svirati.

Mogućnost slušanja (ukoliko je stream ispravan) i vreme startovanja zavise od audio formata u kom se emituje radio (mp3, aac, ogg…), kao i od vrste uređaja koji koristite (kompjuter, pametni telefon, tablet), verzije operativnog sistema (Windows 10, 8.1, 7, XP; iOS; Linux) i verzije web pregledača (Google Chrome, Firefox, Safari, Opera, Vivaldi, Microsoft Edge).
Nažalost, ne podržavaju svi uređaji, operativni sistemi i web pregledači sve audio formate. (Ovde je reč isključivo o mogućnosti slušanja preko web pregledača, ne mislimo na desktop playere i druge aplikacije.)

Radio stanice koje emituju u Windows Media formatu (WMA) nije moguće slušati u web pregledaču.
Bilo je moguće dok su web pregledači podržavali dodatke od Windows Media Playera i VLC playera.
Međutim, navedeni dodaci više nisu podržani, a HTML5 ne podržava navedeni audio format.

Naša preporuka za web pregledač: Google Chrome ili Mozilla Firefox.
Uvek koristite najnovije dostupne verzije.

Ukoliko nešto ne radi, molimo Vas da prijavite problem. Unapred hvala.

Potrudite se da uvek, ukoliko je to moguće, imate najnovije verzije web pregledača. Većina ima automatska ažuriranja na najnovije verzije. Problem može biti ukoliko koristite neki od zastarelih operativnih sistema, pa samim tim i zasterele pregledače, koji ne podržavaju najnovije web standarde.

Ostale napomene

Ukoliko i dalje imate problema sa slušanjem na našem portalu, molimo Vas da nas kontaktirate.
U tom slučaju navedite koji uređaj koristite, koji operativni sistem, web pregledač itd.

Za većinu radio stanica moći ćete preuzeti stream i slušati u nekom od playera na Vašem kompjuteru.

Imajte na umu da određene radio stanice mogu privremeno biti nedostupne usled opterećenja streaming servera (dostignut maksimalan broj slušalaca) ili usled drugih problema na koje naš portal ne može da utiče.

Ako neka stanica duže vremena nije dostupna za slušanje, molimo Vas da nam prijavite problem, jer se dešava da radio stanice povremeno promene streaming server, a da nas blagovremeno ne obaveste.

(Uputstvo je poslednji put ažurirano 19.02.2020.)

Reklama / Advertisement